Prentenboeken

Er zijn allerlei verschillende boeken verkrijgbaar, waarbij vaak ingespeeld wordt op de doelgroep. Denk aan boeken voor baby’s die voorgelezen worden, maar ook een kleurboek kan als boek worden gerekend. Voor volwassenen is er veel keus uit boeken uit allerlei genres en dan zijn er nog de prentenboeken. Prentenboeken zijn geschikt voor jonge kinderen die het leuk vinden om mee te kijken terwijl de ouder voorleest uit dit boek. Een prentenboek is dus een combinatie van plaatjes en verhaal. Op deze manier kan een kind het allemaal beter begrijpen waardoor het ook leuker is om voorgelezen te worden.

De onderverdeling in prentenboeken

Prentenboeken kunnen weer onderverdeeld worden in een aantal categorieën. Ten eerste zijn er de kartonnen boekjes waarbij de bladzijden ontzettend dik zijn. Dit telt als prentenboek omdat het gaat om een combinatie van tekst en plaatjes, maar er is maar weinig tekst aanwezig. Het gaat per bladzijde vaak maar om een aantal woorden. Dit soort boekjes zijn geschikt voor 0 tot 2 jarigen.
Vervolgens zijn er de peuterboekjes. Wederom voorzien van leuke plaatjes en natuurlijk tekst, maar ook hierbij gaat het maar om weinig tekst. Zo heeft het boek maximaal 700 woorden en minimaal 100. Je kunt er dus op rekenen dat het voorlezen hiervan niet ontzettend lang duurt.

Dan zijn er de echte prentenboeken die officieel bedoeld zijn voor kinderen van 3 tot 6 jaar, maar hiermee hoef je het niet nauw te nemen. In deze boeken is er een goede balans tussen de tekst en het aantal plaatjes, maar er gebeurt meer dan in de bovengenoemde boekjes. Er is namelijk een vraag of een probleem in het spel, waardoor het kind ook actiever mee kan doen met het nadenken over dit probleem of de vraag. Aan het eind van het boek zal het dan ook worden opgelost.
Hierna komen verhalenboekjes die geschikt zijn voor 6 tot 8 jarigen. Wat opvalt, is dat er hoe ouder de kinderen worden, er minder plaatjes in voorkomen. De plaatjes worden bedoeld als ondersteuning en om er dus voor te zorgen dat het verhaal zo goed mogelijk begrepen kan worden. Als je ouder wordt, heb je dit steeds minder nodig. In de verhalenboekjes komen dan ook maar weinig plaatjes voor, en meer tekst. De plaatjes die er in staan, staan er in om dingen duidelijker te maken voor het kind.

Dan zijn er nog de prentenboeken die bedoeld zijn om het kind wat meer te leren. Denk aan boekjes waarbij het kind moet gaan zoeken naar een bepaald voorwerp. Niet echt geschikt om uit voor te lezen voor het slapengaan, maar zeker een aanrader voor ouders die buiten school hun kind ook veel willen leren. Het gaat hierbij om simpele vragen zoals hoe veel ballen je kunt tellen of welke kleur iets op het plaatje heeft.

Prentenboeken online

Zoals je begrijpt, kan het behoorlijk wat geld kosten om ook allerlei boeken te kopen voor kinderen. Na een tijdje is het kind dat ene boekje alweer zat en is het weer tijd voor een nieuwe. Om nou continue nieuwe boeken aan te schaffen, is zonde van het geld. Een andere optie is om prentenboeken online te bekijken. Op veel websites is dit ook nog eens gratis. Op deze manier hoef je er helemaal geen geld aan uit te geven.

Tegenwoordig gaat er echt van alles via de computer. De simpele dingen zoals geld overmaken werd vroeger op papier gedaan, maar ook dit soort dingen kunnen tegenwoordig via het internet. Op deze manier is onze wereld als het ware kleiner geworden. Je legt binnen no time contact met mensen die aan de andere kant van de wereld wonen.

Ook boeken online zijn dus steeds populairder geworden. Het is begonnen met het e-book. Dit is een boek dat je kunt downloaden. Vervolgens zet je dit boek op een e-reader waar je meestal nog veel meer boeken op kunt zetten. Op deze manier is het vele malen gemakkelijker om te lezen. Het is bovendien ontzettend handig voor op vakantie, want je hoeft nu niet meer tien verschillende boeken mee te tillen, maar kunt alleen de e-reader meenemen. Op deze manier heb je ieder boek ook echt bij je.

Dat de prentenboeken online zouden komen, was dus geen echte verrassingen met een e-book als voorganger. Ook kinderen wennen steeds meer aan het feit dat van alles gedaan kan worden via de computer, en het is dus niet vreemd om het kind een leuk verhaal te laten kijken via het internet. Een ander groot voordeel is dat je niet alleen eindeloos lang kunt blijven kijken omdat er zoveel beschikbaar is, maar ook dat je je kunt aanpassen aan situaties. Zo zijn er bijvoorbeeld veel digitale prentenboeken over Sinterklaas die bekeken kunnen worden. Zo pas je je dus ook aan aan de tijd van het jaar en zal het kind er ontzettend veel plezier van hebben.

Ben je op zoek naar dat ene prentenboek dat je ooit thuis had staan, maar bijvoorbeeld kwijt bent geraakt? Geen probleem! Er zijn ontzettend veel prentenboeken te vinden op het internet die ook al relatief oud zijn. Zo zijn er in ieder geval al veel boeken van twintig jaar geleden te vinden via onder andere YouTube. Het enige dat je moet weten is de titel. Heb je geen idee wat je moet gaan kijken? Ook dat is geen enkel probleem, want er is keuze zat. Er zijn veel websites waar je op kunt kijken om inspiratie op te doen. Nog beter: laat het kind zelf kiezen. Uiteraard zie je niet meteen het hele assortiment staan op een website, want dan blijf je ontzettend lang scrollen. Je kunt ook het kind vragen wat hij of zij ongeveer wil zien. Je vraagt dus naar een categorie. Vervolgens kun je zelf op de website eens gaan zoeken naar deze categorie en het kind opnieuw laten kiezen.

De digitale prentenboeken zijn dus zeker anders dan het normale prentenboek. Bij de digitale is er namelijk geen sprake van echt lezen. Het verhaal zal voorgelezen worden door een stem in het filmpje en de illustraties zullen hierbij alles duidelijk maken. Voor veel ouders is het ook een fijne ervaring om het kind voor te lezen, en op deze manier doen ze dat niet meer. Het is dan ook een aanrader om dit eens af te wisselen. Laat het kind af en toe een filmpje zien via het internet, maar lees ook eens voor uit een echt boek. Hoewel het internet alleen maar populairder zal worden, is het zeker niet afgeraden om het kind ook eens in een echt boek te laten kijken.

Ten slotte zijn er ook digitale kinderboeken/jeugdboeken voor de wat oudere doelgroep beschikbaar. Het is namelijk ontzettend handig met de e-reader van tegenwoordig. Je kunt hem overal mee naartoe nemen. Verveel je je onderweg naar school of ben je ergens anders en heb je even niets te doen? Lees dan eens verder in dat leuke verhaal! Lezen is ontzettend goed voor onze ontwikkeling, ongeacht de leeftijd. Uiteraard is het bij jonge kinderen het meest belangrijk, maar ook voor ouderen is het goed om eens af en toe een leuk boek te lezen. Er is zelfs bewezen dat mensen hier slimmer van kunnen worden, en dat terwijl je er eigenlijk maar weinig aan hoeft te doen. Het boek hoeft niet ontzettend moeilijk te zijn! Kies voor een boek dat goed bij jou past zodat je het met plezier kunt lezen.

Kinderboeken
Logo
Shopping cart